Varivo od leće i krumpira sa bundevom

 


Leća mi nikada prije nije bila omiljena namirnica ali svako toliko otkrivam nove načine pripreme jer sam ju počela jako cijeniti zbog njene nutritivne vrijednosti pa zato i tražim što je sve moguće s njom pripremiti i na koje sve načine da bi mi jela s njom postala što ukusnija tako da ih rado jedemo.

Varivo od leće mi i dalje nije bilo favorit, nekako valjda zbog tog “zemljanog” okusa kojega leća ima kada ju se kuha (pogotovo zelena i smeđa). Ali na jednom blogu naišla sam na savjet da se leća pripremi uz tikvu i da to poništava taj zemljani okus što se ispostavilo točno!
Manje se osjeća zemlja. Slatkastije je i uz dodatak gljiva i krumpira malo me podsjeća na mamin krumpir gulaš (koji se inače priprema sa mesom). Gljive naravno daju lagani mesnati šmek jelu i zato je prikladno i za vegetarijance i vegane (tko ne voli gljive slobodno neka ubaci špek ili dimljenu vratinu pa neka i mesetarijanci uživaju u varivu od leće pošto je njih često teško zadovoljiti jelima bez mesa).
Sa ovim količinama pripremit ćete 4-6 porcija (ovisno koliko ste gladni), a jedna porcija imati će 350-400 kalorija. Znači niskokaloričan a jako nutritivan i zasitan obrok. Dobrih 4-5 sati nisam bila gladna poslije ovog jela.

🥣 Sastojci
Za 4-6 obroka (ovisi koliko jedete)
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 2-4 češnja češnjaka
  • 3 mrkve
  • 250 g šampinjona
  • 200 gr pasirane rajčice
  • 100 ml crnog vina
  • 400 g hokkaido ili butternut bundeve
  • 200 g zelene leće (može i crvena, ali pogledajte napomene)
  • 1 list lovora
  • 1 litra vode
  • sol i papar
  • (Jušna kocka po želji)
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • voda po potrebi

Priprema

Na zagrijanom ulju pirjajte desetak minuta usitnjeni luk, češnjak i mrkvu (možete sve zajedno usitniti u sjeckalici ili narezati).
Zatim dodajte šampinjone koje se prethodno očistili i narezali na listiće debljine oko 3 mm. Dodajte malo soli i papra i sve zajedno pirjajte 7-8 minuta, dok šampinjoni ne puste tekućinu i ona ne ispari.
Zatim dodajte koncentrat rajčice, pustite da se malo krčka 1-2 min. Promiješajte i podlijte vinom pa kuhajte uz krčkanje 5-6 minuta. (Možete i bez vina ako ga nemate pri ruci.)
Sada je vrijeme za dodati očišćenu i narezanu bundevu (na kockice oko 1×1 cm), krumpir (također očišćen i narezan na kockice) te opranu i prethodno namočeni leću, lovorov list i češnjak u prahu pa sve zaliti vodom.
Kad zakuha, promiješajte, poklopite i kuhajte pola sata do 40 minuta uz lagano krčkanje. Provjerite jeli krumpir kuhan i leća mekana ako nije kuhajte dok ne bude sve mekano. Dodatno začinite po potrebi i poslužite. Dobar tek!
Napomene:
Ako slučajno želite možete koristiti crvenu leću, ali kuhajte varivo kraće. Njoj treba oko 20 minuta. Znači dodajte bundevu i krumpir ze vodu + začine pa nakon 20 minuta ubacite leću. Meni je u ovom varivu zelena leća draža jer je malo čvršća i ne raspadne se kod kuhanja.

Dobar tek!

Primjedbe

Popularni postovi